Головна » 2014 » Квітень » 16 » Урок пам’яті
11:14:26
Урок пам’яті

Урок памяті

Сьогодні, 1 квітня, у Тереблеченській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся загальношкільний урок пам’яті присвячений трагічним подіям 1 квітня 1941 року у Білій Церкві. Учні 8 класу, підготовлені вчителем історії Габор Ганною Іванівною, презентували зворушливі матеріали та вірші про ті злощасні події.

Вони розказали учням 5- 11 класів, як у березні 1941 р. в селах Глибоцького та Сторожинецького районів невідомі особи агітували мешканців йти в Румунію, заявляючи, що нібито 1 квітня буде відкритий кордон та всі бажаючі зможуть безперешкодно перейти його. Люди повірили, сформувалася колона з кількох тисяч осіб, серед яких були і молодь, і літні люди. Величезна колона рухалася з церковними хрестами та хоругвами.  На кордоні першу чергу з кулеметів та автоматів дали в повітря, а далі стріляли у всіх без розбору. Очевидці трагедії розповідають, що розстріляні тіла просто присипали землею, як це робили німці в Бабиному Яру. Й не всі були вбитими. Можна було спостерігати, як ґрунт «здіймався» од порухів ще живих людей.                                          Однак вони так і залишились заживо похованими... 
         До цієї пам’ятної дати,  прес-центр школи видав спеціальну стіннівку про трагедію румунів Буковини із  зображенням пам’ятного  знаку, що встановлений на місці розстрілу, що знаходиться за два кілометри від лінії сучасного україно-румунського кордону.

ЗДВР               Чупрун В.Л.

Переглядів: 395 | Додав: terebleche | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]